NEW YORK - De prijs voor een vat ruwe olie is op de termijnmarkt in New York boven de 40 dollar gekomen. Dat is de hoogste prijs sinds de Eerste Golfoorlog, ruim dertien jaar geleden. Handelaren durfden het niet aan om het weekeinde zonder voldoende oliecontracten in te gaan.

Handelaren zijn bezorgd over de toevoer van olie uit het Midden-Oosten. Het afgelopen weekeinde werd de oliemarkt opgeschrikt door een aanslag op een olie-installatie in Saudi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld. Dat leidde ertoe dat de olieprijs in rap tempo opliep.

De situatie in Irak (een andere grote olieproducent) blijft intussen zorgelijk, zeker na de publicatie van schokkende foto's van Iraakse gevangenen. In New York hikte de prijs van een vat ruwe olie al enkele dagen tegen de grens aan van 40 dollar.

De prijs voor een vat olie (159 liter) kwam vrijdag in New York op 40,05 dollar. Op de termijnmarkt in Londen noteerde een vat Brent-olie, die van mindere kwaliteit is, 36,72 dollar. De organisatie van olieproducerende landen OPEC is bezorgd over de oplopende prijs en zal zich op de situatie beraden.

Donderdag sprak de Europese Centrale Bank zijn bezorgdheid uit over de stijgende olieprijs. Volgens de president van de bank, Jean-Claude Trichet, kan de hoge prijs een rem zetten op de economische groei. De Amerikaanse minister van Financiën Snow noemt de prijsstijging "onwelkom".