AMSTERDAM - Bijstandsgerechtigden kunnen werken met behoud van loon, maar daarbij gaat volgens de FNV een hoop mis.

Dat concludeert de vakbond in het zwartboek Werken in de Bijstand, allesbehalve gewoon goed werk.

Hierin staat dat er sprake is van verdringing van regulier werk, dat mensen slecht behandeld worden en dat bijna geen van de bijstandsgerechtigden normaal loon voor reguliere werkzaamheden krijgt.

'Uit de verhalen die bij ons binnenkwamen blijkt dat meerdere gemeenten profiteren van goedkope arbeidskrachten, die geen loon ontvangen, maar werk moeten doen dat bij de gemeenten blijft liggen', zegt Leo Hartveld, vicevoorzitter van de FNV.

"Terwijl werk moet lonen. Deze mensen zijn vaak radeloos en voelen zich in een hoek gezet. De FNV staat voor gewoon goed werk, dus werk met een fatsoenlijk loon en een goede begeleiding naar regulier werk, daar moeten gemeenten op inzetten", aldus Hartveld.

Korten

De FNV ontving meer dan honderd verhalen van bijstandsgerechtigden die werken met behoud van uitkering. In het zwartboek zijn tien verhalen gebundeld waarin wordt verteld over de uitzichtloze situatie van mensen.

De vakbond wil dat mensen niet afhankelijk worden van een uitkering. Volgens de FNV worden zij niet naar de reguliere arbeidsmarkt geleid omdat ze in werktrajecten worden gehouden.

Hardveld ziet het liefst dat deze mensen begeleid worden naar een reguliere baan, en niet dat er wordt gedreigd met het korten op de uitkering als ze het geboden werk niet doen. "Dat is natuurlijk de omgekeerde wereld", aldus Hartveld.