BRUSSEL - KPN blijft zijn Belgische dochter BASE steunen. Tot eind 2005 investeert het telecomconcern minimaal 100 miljoen euro in het UMTS-netwerk van BASE, dat in België mobiele telefonie aanbiedt. Dat heeft een woordvoerder van BASE vrijdag gezegd.

Als kleinste speler op de Belgische markt moet BASE opboksen tegen Mobistar en Proximus. Vorig jaar sprong KPN al in de bres voor zijn dochter. De onderneming steunde BASE toen met een bedrag van 600 miljoen euro. Hierdoor kon het Belgische bedrijf de verliezen aanzuiveren en werd het eigen vermogen weer positief.

Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer van KPN sluit niet uit dat de investering in het Belgische UMTS-netwerk voor snelle mobiele verbindingen oploopt tot 300 miljoen euro. De hoogte van KPN's financiële steun is volgens de zegsman "direct verbonden met de resultaten van BASE. Als we goed presteren, valt er te praten over meer geld".

Hoewel BASE in het laatste kwartaal van 2003 91.000 nieuwe klanten binnenhaalde, leed het bedrijf nog altijd verlies. "We willen dat BASE winstgevend wordt", zei de woordvoerder. Voor de verdere groei van de onderneming is een reorganisatie nodig, waarbij waarschijnlijk tweehonderd banen verdwijnen. BASE praat nog met de vakbonden, maar "de onderhandelingen lopen op hun laatste benen".

KPN presenteert maandag zijn kwartaalcijfers. Dan wordt ook duidelijk hoe BASE er momenteel voor staat.