AMSTERDAM – De komende zeven jaar verdwijnen bij de banken en verzekeraars circa 50.000 banen.

Eén op de vijf van de 250.000 werknemers in de financiële sector raakt tot en met 2020 zijn baan kwijt, voorspelt vakbond De Unie. 

Die sanering wordt veroorzaakt door automatisering, digitalisering, kostenreductie en een verzadiging van de verzekerings- en hypotheekmarkt.

Een stad zo groot als Alphen aan den Rijn komt zonder werkt te zitten, verwacht Unie-voorzitter Reinier Castelein. Banken en verzekeraars zijn volgens hem bezig met permanente afslankingsoperaties, zoals de 1400 banen die ING vandaag heeft aangekondigd te schrappen.

Collega-vakbond FNV Finance rekent de komende jaren met een verlies van 30.000 van de 80.000 banen in de bankensector. Dat komt bovenop de 30.000 banen die sinds het begin van de financiële crisis in 2008 al zijn verdwenen.

Sluipend proces

Unie-voorzitter Castelein: "'Wij hebben de doorrekening van het verlies van 50.000 banen tot 2020 uit de eerste hand, van de groep net onder de grote graaiers. Daar zitten de mensen die de reorganisatieplannen voor de komende jaren aan het maken zijn."

Naar zijn zeggen gaat het om een ‘sluipend proces’ waarbij bankmedewerkers gelaten de ontslagrondes op zich af zien komen. ''Het is niet een stad als Alphen aan den Rijn die in één keer werkloos thuis zit, maar dat gaat de komende zeven jaar geleidelijk aan wel gebeuren’’, voorspelt Castelein.

Overbodig

Als voorbeeld noemt hij de toenemende overbodigheid van hypotheekmedewerkers. "Bij ABN Amro is nu al een programma waarbij je aan de hand van 20 vragen per computer je hypotheek kunt aanvragen", verduidelijkt hij.

Prof. Jaap Koelewijn, hoogleraar Finance aan de Nyenrode Business Universiteit, onderschrijft de sombere toekomstverwachtingen. ''Allerlei laagwaardige functies zoals baliemedewerkers zullen het veld ruimen en kantoren worden gesloten", zegt Koelewijn. ''Die kostenreducties behoren tot de structurele trends."

Duimendraaien

Volgens Koelewijn zijn ingrepen noodzakelijk om de bankensector gezond te houden. ''De hypotheekproductie is met 60 tot 70 procent gedaald. Hypotheekmedewerkers zitten duimen te draaien. Banken houden dat op de langere termijn niet vol."

Hij verwacht een jaarlijks banenverlies van twee tot drie procent. ''Gerekend over zeven jaar kom je dan aan 20 procent verlies aan arbeidsplaatsen. Dat is een zeer reële verwachting."

Behalve ING zijn alle banken bezig met sanering. ABN Amro maakte vorig jaar bekend dat 2.350 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Bij Rabobank reduceert de 35.000 arbeidsplaatsen de komende vier jaar met 5 tot 10 procent. Bij bankverzekeraar SNS Reaal zijn aanvullende maatregelen onontkoombaar.

Werkdruk

Carla Kiburg van FNV Finance deelt de zorgen. ''Banken zijn instellingen die zwaar leunen op menskracht. Door technologie wordt een groot deel van dat mensenwerk overbodig gemaakt", aldus Kiburg. ''En voor de mensen die mogen blijven zitten, wordt de werkdruk opgevoerd."

Banken zijn volgens haar bezig aan een wedloop naar de bodem. Alles draait om de vergelijking tussen kosten en inkomsten.

Inkomsten

"ABN Amro zat enkele jaren geleden op een verhouding tussen kosten en inkomsten van 80. Nu ligt dat op 64 en was zelfs eventjes 61. Prompt duikt Rabo onder de 60. Het personeel is daarvan het slachtoffer", aldus Kiburg.

Veel hoop zegt ze het personeel van banken en verzekeraars niet te kunnen bieden. Kiburg: ''De enige boodschap die ik heb is om goed na te denken waar je komende jaren wilt zitten. Je moet via scholing in jezelf blijven investeren om mee te kunnen bewegen in de komende reorganisaties."