HELSINKI - De Europese Centrale Bank (ECB) is bezorgd over de stijgende olieprijs. President Jean-Claude Trichet zei donderdag dat die de inflatie kan opdrijven en een rem op de economische groei kan zetten.

Trichet zei dit in een toelichting op het rentebesluit dat de bank donderdag nam. De ECB besloot zijn rentetarieven ongemoeid te laten. Dat houdt in dat het belangrijkste tarief, de zogeheten herfinancieringsrente, op 2 procent blijft staan. De herfinancieringsrente is de rente die centrale banken in rekening brengen aan commerciële banken.

Algemeen werd al verwacht dat de ECB de tarieven ongemoeid zou laten. Eerder op de dag besloot de Britse centrale bank de rente met 0,25 procentpunt te verhogen naar 4,25 procent. De Amerikaanse rente bleef eerder deze week op 1 procent.

Door de duurder wordende olie zou de inflatie in de eurozone boven de 2 procent kunnen komen, aldus Trichet. Het beleid van de ECB is erop gericht de inflatie dicht bij of op 2 procent te houden. Donderdag noteerde een vat Brent-olie op de termijnmarkt in Londen 36,68 dollar. In New York kostte een vat ruwe olie, die van betere kwaliteit is, bijna 40 dollar.

Vorige week bleek dat de geldontwaarding in de eurozone in april was uitgekomen op 2 procent. Dat komt overeen met de doelstelling van de ECB. Ondanks de duurdere olie zei Trichet in een toelichting op het rentebesluit dat de positieve en negatieve vooruitzichten voor de prijsstabiliteit elkaar in evenwicht houden.

Trichet zei verder dat het met de economie in de eurozone de goede kant opgaat. De nieuwste gegevens zijn bemoedigend, aldus de ECB-topman. Vorige maand bleek onder meer dat het vertrouwen van ondernemers in de economie het hoogste niveau in drie jaar had bereikt. Daarnaast is er sprake van expansie in de verwerkende industrie en de dienstensector.

De Fransman haalde donderdag fel uit naar Europese landen die falen in het op orde krijgen van hun financiën. Trichet maakt zich zorgen over hun "eigenzinnig" fiscaal beleid, dat mogelijk niet voldoet aan de gemaakte afspraken. Het is volgens hem essentieel dat de overheden "geloofwaardige" maatregelen nemen om hun begrotingstekorten weg te werken. Met name Frankrijk en Duitsland hebben moeite hun begroting op orde te houden, maar ook Nederland moet extra maatregelen nemen.

Het rentebesluit van de ECB werd bekendgemaakt in de Finse hoofdstad Helsinki, waar het bestuur van de bank bijeenkwam. Normaal vergadert het bestuur in Frankfurt, waar de ECB is gevestigd. Twee keer per jaar wijkt hij naar een andere locatie uit.