ZEIST - De president van De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de werkloosheid de komende tijd oploopt. Het aantal banen groeit namelijk minder hard dan het aantal nieuwe werknemers. Dat heeft DNB-president N. Wellink maandag gezegd tijdens een symposium in Zeist.

"Als ik de groeicijfers van de afgelopen jaren zie, denk ik dat we het beste voorlopig hebben gehad. De banenmotor zal gaan haperen in 2002", aldus Wellink. De bankdirecteur beschouwt de middelgrote en kleine bedrijven, met minder dan honderd werknemers, als de banenmotor van de economie.

Deze sector heeft 43 procent van de Nederlandse werknemers in dienst. Tussen 1995 en 2000 is dat 27 procent gegroeid. Bij grotere bedrijven was dat minder, namelijk 18 procent.

Wellink zei dat de groei van het aantal werklozen in de orde van grootte ligt van een eerder uitgelekt rapport van het Centraal Planbureau (CPB). Deze rekent op een groei van circa 100.000 werklozen in circa twee jaar. De precieze cijfers laat Wellink over aan het CPB, dat het rapport binnenkort presenteert.

Niet blij met WAO

Wellink zei ook dat hij niet instemtmet het WAO-akkoord zoals ondernemers en vakbonden dat hebben bereikt in de Sociaal-Economische Raad (SER

De Nederlandsche Bank levert altijd een van de onafhankelijke leden in de SER, de zogeheten kroonleden. De DNB-president zegt dat het plan enkele onwelgevalligheden bevat en enkele zaken die hem wat te snel gaan. Zo wil hij bijvoorbeeld geen afschaffing van de zogeheten Pemba-boete voor bedrijven die veel WAO'ers veroorzaken.

Het WAO-akkoord staat sinds kort onder druk. De ondertekening ervan staat voor vrijdag gepland, maar MKB-Nederland dreigt roet in het eten te gooien.

De organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven wil nog voor vrijdag de tijd krijgen om de achterban te raadplegen over een bepaalde uitleg die vakcentrale FNV aan een onderdeel heeft gegeven. Volgens FNV kunnen zieke werknemers in het tweede ziektejaar die toch enkele dagen werken, via CAO-afspraken meer dan 70 procent van het laatstverdiende loon krijgen.