ZAANDAM - De gevolgen van het boekhoudschandaal blijven Ahold achtervolgen. Niet alleen overheidsinstellingen onderzoeken Ahold, maar ook aandeelhouders, verzekeraars en zakenpartners zitten bovenop het bedrijf.

Uit het jaarverslag dat het supermarktconcern donderdag presenteerde, blijkt dat er recentelijk weer een nieuwe zaak bij is gekomen. De Amerikaanse verzekeraar American International Group (AIG) probeert via de rechter af te komen van een verzekering die Ahold in het jaar 2000 bij de overname van US Foodservice afsloot over de aansprakelijkheid. Het gaat om een bedrag van maximaal 100 miljoen dollar. De verzekeraar zegt dat er onjuiste mededelingen zouden zijn gedaan in verband met de uitgifte van de polis.

Boekhoudfraude

Ahold kwam vorig jaar diep in de problemen door boekhoudfraude. Het ging hierbij om gerommel met inkoopkortingen bij de Amerikaanse dochter US Foodservice. Verder bleken er geheime afspraken te bestaan bij gezamenlijke ondernemingen. Omzet kwam ten onrechte in de boeken. Naar aanleiding van de fraude traden er direct twee bestuurders af en het voortbestaan van Ahold hing een tijdje aan een zijden draad.

Beleggers zijn door de gebeurtenissen boos. In de Verenigde Staten zijn ze collectieve rechtszaken begonnen om schade vergoed te krijgen. Maar ook overheidsinstellingen achtervolgen Ahold. Het Amerikaanse ministerie van Justitie, de toezichthouder van de Amerikaanse effectenbeurs SEC, het ministerie van Werkgelegenheid, de effectenbeurs en de Amerikaanse National Association of Securities Dealers stelden onderzoeken in.

In Nederland kijkt het Openbaar Ministerie, Euronext en de toezichthouder AFM naar de fraude. Verder heeft de Vereniging van Effectenbezitters verschillende zaken lopen.

Disco

In Zuid-Amerika zijn de juridische problemen eveneens groot. Daar gaat het vooral over de overname van Disco, waar inmiddels beslag op is gelegd. Daarbij is Ahold ook in strafrechtelijke onderzoeken beland door fraude bij zakenpartners. Er lopen over Disco tal van zaken van beleggers en onderzoeken. In Argentinië heeft Ahold te maken met belastingaanslagen. De fiscus wil een bedrag van 165 miljoen euro als belasting over een emissie van obligaties.

Her en der over de wereld lopen ook nog andere geschillen. Daarbij gaat het om onder meer huren en contractbreuk. Zo steggelt een Scandinavische dochter met een zakenpartner over de dienstverlening bij vastgoedprojecten in Litouwen. Daarbij gaat het over een bedrag van 55 miljoen euro.

De voormalige bestuurders C. van der Hoeven en M. Meurs zijn bezig met een eventuele ontslagvergoeding. Daarvoor is er een onafhankelijk onderzoek ingesteld. Het afgelopen jaar kregen de voormalig bestuurders Van der Hoeven en Meurs nog loon tot de periode dat zij opstapten. Van der Hoeven kreeg in totaal 891.000 euro en Meurs 543.000 euro. In dat bedrag zat de betaling van de wettelijke opzegtermijn en kosten voor het pensioen.

De voormalig bestuurder J. Miller van US Foodservice wil een schadevergoeding van 10 miljoen dollar en eventueel nog meer. Hij stapte vorig jaar mei op naar aanleiding van de boekhoudproblemen. In het jaarverslag van Ahold staat dat Miller over 2003 een negatief loon kreeg van 1 miljoen euro.

Topman Anders Moberg verdiende vorig jaar ruim 3 miljoen euro. Hij werd per 1 mei aangesteld. In dat bedrag zit een flinke bonus van bijna 1,8 miljoen euro. Zijn basissalaris kwam uit op 981.000 euro in de acht maanden dat hij bij Ahold werkte. Verder kreeg hij verhuiskosten en reiskosten voor hem en zijn partner, 1 miljoen aandelenopties en 250.000 gewone aandelen Ahold.

De totale bezoldiging van de raad van bestuur kwam vorig jaar uit op 10,5 miljoen euro. Dat is bijna de helft minder dan in 2002. De bestuurder M. de Raad en ex-bestuurder J. Andreae kregen geen bonus. Er was wel een bedrag beschikbaar, maar dat is verrekend met te veel betaalde bonussen over eerdere jaren.

Ahold houdt op 2 juni een aandeelhoudersvergadering. Tijdens die bijeenkomst wil het bedrijf met K. de Segundo en R. Dahan twee nieuwe commissarissen voorstellen.