DEN HAAG - Diverse belastingkantoren hebben sinds maandag rijen Oost-Europeanen voor de deur staan die een sofinummer willen hebben. De indruk bestaat bij de Belastingdienst dat dat komt door de uitbreiding van de Europese Unie op 1 mei, zei een woordvoerder donderdag.

"Die mensen denken waarschijnlijk dat ze met een sofinummer ineens op heel veel dingen recht hebben, bijvoorbeeld op werk. Dat gerucht doet onder hen de ronde, maar het klopt niet." Een sofinummer is voor de overheid een manier personen van elkaar te onderscheiden. "Het geeft alleen recht om belasting te mogen betalen", aldus de zegsman.

Volgens de woordvoerder is het sinds deze week drukker bij vrijwel alle belastingkantoren die sofinummers uitgeven. Onder meer in Den Haag, Leiden, Amsterdam en in het oosten van het land stonden rijen. De woordvoerder verwacht dat ook het kantoor in Limburg het de komende tijd drukker krijgt. Veelvan de Oost-Europeanen melden zich in landbouwgebieden: het Westland bij Den Haag, de Bollenstreek bij Leiden, en het aspergegebied in Limburg.

Bij het Haagse kantoor zette de politie dranghekken neer omdat er zoveel mensen stonden. Tegen de middag was de file daar opgelost. Het Amsterdamse kantoor helpt donderdag naar verwachting circa vijfhonderd mensen die om een sofinummer komen vragen. Daar liep iemand met een vals paspoort tegen de lamp. Het is nog onduidelijk hoeveel meer mensen sinds maandag bij de Belastingdienst zijn komen aankloppen.

Ook al is de Europese Unie sinds zaterdag met tien landen uitgebreid, de regering heeft besloten de grenzen niet meteen helemaal open te stellen voor arbeidsmigranten. Alleen in sectoren waarvoor te weinig Nederlanders beschikbaar zijn, laat Nederland Polen, Tsjechen en werkwilligen uit andere toetreders toe. De land- en tuinbouwsector hoort daar niet bij. Uiterlijk in 2011 moet er sprake zijn van volledig vrij verkeer van werknemers tussen de landen.