AMSTERDAM - Een kwart van de beroepsbevolking is in 2025 werkzaam in de zorg. Dat is een onaanvaardbaar groot deel van de beroepsbevolking, zo concludeert onderzoeksbureau Prismant in een rapport dat deze week wordt gepubliceerd. De Volkskrant bericht donderdag uit het rapport. In 2003 werkte 13 procent van de beroepsbevolking als verpleger, dokter of verzorger.

Volgens Han van Dijk van Prismant kan de samenleving een dergelijke groot aandeel van zorgpersoneel niet aan: "Ik denk dat het een te hoog aandeel is. Dit betekent dat we het pakket van zorg dat we nu aanbieden, in de toekomst niet in stand kunnen houden", aldus Van Dijk.

Uit CBS-cijfers blijkt dat de werkgelegenheid in de zorg de afgelopen tien jaar met ruim 2 procent is gegroeid. In verband met de vergrijzing en de daarbij toenemende zorgbehoefte verwachten de onderzoekers dat het groeipercentage zal stijgen naar 2,5 procent per jaar. Die prognose is nog aan de conservatieve kant, zegt Van Dijk. "Als je een iets ruimer uitgangspunt neemt, dan pakt de groei nog hoger uit."

In 2003 werkte op een beroepsbevolking van 8,2 miljoen iets meer dan een miljoen in de zorg. In 2025 zal de totale beroepsbevoling ongeveer gelijk gebleven zijn, maar het aantal personeelsleden in de zorg is dan gestegen tot 1,8 miljoen.