AMSTERDAM - Stork heeft over het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst behaald van 16,9 miljoen euro tegen 16,7 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet daalde met 10 procent naar 390 miljoen euro. Dat heeft het industriële conglomeraat donderdag bekendgemaakt.

Het resultaat voor belastingen en rentebetalingen steeg met 23 procent naar 24 miljoen euro. "Met een beter bedrijfsresultaat over het eerste kwartaal onderstrepen we het herstel van onze winstgevendheid, het eerste onderdeel van onze strategie", aldus bestuursvoorzitter S. Vollebregt in een toelichting. Stork heeft het afgelopen jaar kostenbesparingen doorgevoerd, onder meer door het personeelsbestand met circa 1200 mensen te reduceren. De onderneming telt momenteel 12.989 werknemers.

Vollebregt verwacht dat de effecten van het tweede onderdeel van Storks strategie, verbetering van de commerciële slagkracht en innovatievermogen, pas in een later stadium "zichtbare" resultaten oplevert.

In het eerste kwartaal kreeg Stork, dat onder meer actief is als toeleverancier voor de luchtvaart- en textielindustrie, te maken met wisselende marktomstandigheden. Een krachtig economisch herstel blijft echter nog steeds uit, aldus Vollebregt. "Het evenaren van het bedrijfsresultaat van 2003 blijft daarom nog steeds veel aandacht vergen." Het bedrijfsresultaat kwam vorig jaar uit op ,7 miljoen euro.