DEN HAAG - Mensen die de stroommeter terug (laten) zetten of vóór de meter elektriciteit aftappen, kosten energiebedrijf Eneco minstens 12 miljoen euro per jaar. Hennepkwekers zijn verantwoordelijk voor 90 procent van de schade, zei een woordvoerder woensdag.

Eneco heeft inmiddels een brief geschreven aan de politiekorpsen Haaglanden en Hollands Midden. Daarin vraagt het bedrijf volgens de zegsman de politie iedereen te vervolgen die zich schuldig maakt aan diefstal van elektriciteit.

Aanleiding voor de brief is de arrestatie vorige week van een -jarige Hagenaar, die de afgelopen 2,5 jaar duizenden elektriciteitsmeters zou hebben teruggedraaid. Deze man zou in een andere regio Nuon voor circa 2,2 miljoen euro hebben benadeeld.

Eneco is ervan overtuigd dat hij ook in Eneco-gebied aan de slag is geweest. "Daarom hebben we aangifte gedaan", aldus de woordvoerder. Eneco heeft onder meer aansluitingen in een groot deel van Zuid-Holland en de hele provincie Utrecht. Jaarlijks doet het bedrijf 1500 aangiften van stroomroof.