AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn de week zonder uitzondering positief begonnen. Vrijdag sloten zowel de Amerikaanse Dow-Jonesindex als technologiebeurs Nasdaq de week positief af. In Amsterdam stond de AEX-index, de belangrijkste beursgraadmeter, tegen het einde van de ochtend op een stand van 522,61 punten. Dat is ruim 5 punten, of 0,97 procent, meer dan het slot van vrijdag.

Bekijk video

Vooral het te verwachten goede nieuws dinsdag over de toestand van de Amerikaanse economie door de Fed, de federatie van centrale banken in de VS, lijkt enthousiasme onder beleggers te wekken.

In Parijs was de CAC-index 1,2 procent gestegen en noteerde 4643 punten. De DAX-index cirkelde in eerste instantie rond het puntental van 5401 waarmee de beurs van Frankfurt vrijdag was gesloten maar klom tot 5453 punten. De FTSE in Londen herstelde zich van een licht openingsverlies en boekte eind van de ochtend een winst van 1 procent.

Met name technologiesector was populair. Het Franse Alcatel noteerde in Parijs een winst van 4,3 procent. Van de honderd fondsen van de FTSE-index van de beurs in Londen steeg softwareconcern Logica met een plus van 5,5 procent het meest.

Ook Siemens (+2,5 procent) en British Airways (+4,1 procent) profiteerden van het optimisme en de mooie jaarcijfers die het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS over 2001 presenteerde deed de koers goed. Het aandeel steeg 4 procent.

KPN

In Amsterdam maakte het telecomconcern KPN maandag voorbeurs zijn jaarcijfers bekend. Het nettoverlies van bijna 7,5 miljard euro kwam voor beursanalisten niet onverwacht. Vorige week maakte KPN al bekend 13,7 miljard af te schrijven op de boekwaarde van de Duitse dochter E-Plus (mobiele telefonie). Die afwaardering was nodig, omdat E-Plus momenteel veel minder waard is dan de 20 miljard euro waarvoor KPN in 1999 een meerderheidsbelang aankocht. Inmiddels heeft KPN E-Plus helemaal in handen.

Het aandeel KPN stond tegen twaalf uur op een koers van 5,28 euro, een koersstijging van 0,38 procent, zo'n twee eurocent. Het merendeel van de fondsen in de AEX-index stond in de plus. Negatieve uitschieter was postbedrijf TPG. Het aandeel verloor 0,63 procent tot 23,66 euro.

Corus

Ook Midkapper Corus kwam maandag met cijfers. Daarbij maakte het staalconcern, een fusieproduct van British Steel en Hoogovens uit IJmuiden, bekend zijn aluminiumactiviteiten te verkopen om uit de financiële problemen te komen. Het geld uit de verkoop, volgens schattingen rond de 1 miljard pond sterling (1,39 miljard euro), is nodig om de schuld van circa 1,6 miljard pond terug te brengen. Het aandeel steeg maandagmorgen met 2,9 procent naar 1,42 euro.

Vooruitzichten op een vervroegde rentestijging in de Verenigde Staten leidden ertoe dat de euro terrein moest prijs geven ten opzichte van de Amerikaanse munt en rond de 88 dollarcent schommelde. Ook tegenover het pond sterling liep de euro begin van de ochtend enige averij op en noteerde 0,6185. Vrijdag was de Europese munt nog 0,6195 pond sterling waard.