AMSTERDAM - Bouwbedrijven hebben tijdens de afgelopen vorstperiode veel misbruik gemaakt van de vorstverletregeling. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV dinsdag.

Uit controles van het UWV blijkt dat een op de vijf bouwvakkers aan het werk werd gezet, terwijl hun werkgever bij het UWV meldde dat ze niet konden werken.

Het UWV controleerde 421 mensen op 482 bouwlocaties door het hele land. Daarvan hadden 83 bouwvakkers niet aan het werk mogen zijn.

Werkgevers die misbruik maken van de regeling worden de rest van de winter uitgesloten van de regeling, meldt het UWV.

Alarmerend

“Een pittige sanctie, maar wij vinden het nodig om een stevig signaal af te geven”, zegt een UWV-woordvoerder tegenover dagblad Cobouw. De hoeveelheid misbruik noemt hij 'alarmerend'. 

Waarom de hoeveelheid misbruik stijgt is nog niet onderzocht, maar het UWV verwijst naar de crisis in de bouw. Die slechte omstandigheden kunnen een aanleiding zijn voor bouwbedrijven om op zoek te gaan naar extra geld, denkt het UWV.

Belangenbehartiger Bouwend Nederland noemt de misbruikcijfers “slecht voor het imago van de sector, voor het draagvlak en de betaalbaarheid van de vorstverletregeling.”

Vanwege het hoge percentage misbruik heeft de instantie besloten het aantal controles fors op te voeren. Bedrijven die bij eerdere controles tegen de lamp liepen hebben volgend jaar een verhoogde kans op controle.