DEN HAAG - De prijs van autobrandstof heeft woensdag het hoogste punt ooit bereikt. Shell verhoogde de prijs van benzines met 1,4 cent. Een liter euro ongelood komt hiermee op 1,283 euro per liter.

De adviesprijs van super plus komt op 1,337 euro. Diesel is 0,4 cent duurder geworden en kost nu 85,9 cent per liter.

Met deze prijzen is benzine duurder dan ooit. Het vorige record dateerde van 12 mei 2001. Destijds kostte euro ongelood 1,275 euro per liter en super plus 1,33 euro. Diesel heeft het hoogste punt nog niet bereikt, want eind 2000 kostte een liter van die brandstof eurocent.

Shell hanteert internationale productnoteringen bij de bepaling van de brandstofprijzen. Het concern zei in een toelichting dat de prijs van benzine niet alleen tot stand komt door de prijs van ruwe olie, maar ook door de wereldwijde vraag. Als bijvoorbeeld de vakanties voor de deur staan, kan dat een prijsstijging van brandstof tot gevolg hebben. De prijs van ruwe olie steeg de afgelopen week naar het hoogste punt in dertien jaar.

Ook het aanbod heeft invloed op de prijs. Zo veroorzaakte een ongeluk op een raffinaderij in Algarije aan het begin van dit jaar een nerveuze stemming op de markt. Daar kwamen nog eens ongewoon koude temperaturen bij in de Verenigde Staten, waardoor de prijs van benzine en diesel stegen.