WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft dinsdag de Spanjaard Rodrigo Rato als zijn nieuwe directeur aangewezen. De benoeming van Rato is geen verrassing omdat hij de enige serieuze kandidaat was voor de topfunctie.

De oud-minister van Financiën in het kabinet van premier Aznar nam het op tegen de Egyptische IMF-vertegenwoordiger Mohamed El-Erian. Beiden voerden vorige week gesprekken met de bewindvoerders bij het IMF, maar het was geen geheim dat Rato de aangewezen man was om de internationale instelling te gaan leiden.

Rato volgt de Duitser Horst Köhler op, die in maart onverwacht besloot om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap van Duitsland.

Stemrecht

De IMF-directeur is altijd een Europeaan geweest, zoals de topfunctie van de Wereldbank altijd toevalt aan een Amerikaan. Europa en de Verenigde Staten bezitten 51 procent van het stemrecht binnen het IMF en kunnen zo dus greep houden op beide instellingen uit Washington. Wel gaan steeds meer stemmen op om de benoemingsprocedures te wijzigen.

De 55-jarige Rato staat bekend als een geslepen politicus. Köhler was vooral een technocraat.