RIJSWIJK - Ahold-topman Moberg vindt dat hij achteraf gezien slecht heeft gereageerd op de hevige reacties op zijn hoge salaris. "Ik had eerder op de discussie moeten reageren, maar ik kende de Nederlandse cultuur niet en was er slecht op voorbereid", zegt hij woensdag in de Volkskrant. "Dat zou je achteraf een fout kunnen noemen."

Moberg volgde vorig jaar Ahold-baas Van der Hoeven op nadat bij het bedrijf een grootschalige boekhoudfraude aan het licht was gekomen. De nieuwe baas bleek bij zijn aantreden een salaris te hebben bedongen dat zou kunnen oplopen tot meer dan tien miljoen euro per jaar, inclusief gegarandeerde bonus en forse vertrekpremie. Enkele maanden en veel ophef later zag hij af van de bonus (1,5 miljoen) en vertrekpremie.

Moberg doet geen concrete uitspraak over de lopende onderhandelingen over de afkoopregeling voor zijn voorganger, Van der Hoeven, maar zinspeelt op een fors bedrag. "Het zou ons wel eens veel geld kunnen gaan kosten."

De Ahold-baas, die momenteel druk bezig is het concern te saneren, sluit een verkoop van het bedrijf in de toekomst niet uit. "We onderzoeken alle opties. Er kan weer een situatie ontstaan zoals vorig jaar, toen we bijna werden gedwongen het bedrijf te verkopen."