Beleggers hebben vorig jaar flink moeten inboeten: de winst per aandeel daalde van 1,90 euro in 2000 naar -5,88 euro vorig jaar

AMSTERDAM - Het telecomconcern KPN

Bekijk video

E-Plus

Het nettoresultaat van KPN werd vorig jaar sterk beïnvloed door allerlei bijzondere posten. Zo schreef het bedrijf 13,7 miljard euro af op de boekwaarde van de Duitse dochter E-Plus. Die afwaardering was nodig, omdat E-Plus momenteel veel minder waard is dan de 20 miljard euro waarvoor KPN het mobiele telefoonbedrijf in 1999 kocht.

Exclusief bijzondere posten schreef KPN vorig jaar met een nettoverlies van 1,4 miljard euro echter evenmin zwarte cijfers. In 2000 draaide het telecomconcern een verlies van 626 miljoen euro.

De omzet, exclusief bijzondere posten, steeg met 10,8 procent naar 12,4 miljard euro. Voor dit jaar verwacht KPN minder dan 10 procent omzetgroei. KPN Mobile leverde in 2001 met 65 procent van het totaal de belangrijkste bijdrage aan de omzetgroei.

Schuldenlast

De aankoop van dure UMTS-vergunningen en het Duitse E-Plus, gevolgd door het uiteenspatten van de ICT-bel, hebben KPN met een enorme schuldenlast opgezadeld. Vorig jaar wist KPN zijn nettoschuld terug te brengen van 22 miljard naar 15,7 miljard euro.

KPN verkocht bedrijfsonderdelen die niet tot de kernactiviteiten werden gerekend. Verder bracht de uitgifte van nieuwe aandelen 4,8 miljard euro in het laatje. De investeringen liepen 23 procent terug tot 2,9 miljard euro.

Bij de presentatie van de jaarcijfers heeft KPN maandag bekendgemaakt dat het bedrijf een deel van de uitstaande obligaties wil terugkopen. De vervaldatum is 13 juni 2003 met een waarde van ,5 miljard euro. Zo wil KPN zijn schuldpositie verder reduceren. Dit jaar stelt het bedrijf zich ten doel de nettoschuld tot circa ,9 miljard euro terug te brengen.