WASHINGTON - De Amerikaanse centrale banken hebben dinsdag voorzichtig de weg geopend voor een renteverhoging in de Verenigde Staten. Uit de verklaring die zij na afloop van een reguliere vergadering uitgaven, kan volgens analisten worden afgeleid dat de rente waarschijnlijk in augustus omhooggaat.

De verklaring was met veel spanning afgewacht. De financiële markten waren al enkele weken bevangen door vrees voor een hogere rente, omdat de Amerikaanse economie steeds meer op volle toeren komt.

Het belangrijkste rentetarief van het Amerikaanse centralebankenstelsel, de zogenoemde 'federal funds rate', staat nu op 1 procent. Dit is nog altijd het laagste niveau in 46 jaar. Sinds begin 2001 is de rente dertien keer verlaagd om de economie te stimuleren. De laatste maal was in juni vorig jaar.

Risico

De neiging om de rente te verhogen blijkt uit het feit dat het centralebankenstelsel deflatie (prijsdalingen) niet meer als een risico voor de economie beschouwt. Aan de andere kant verklaart het ook dat eventuele verhogingen "weloverwogen" zullen plaatsvinden. Analisten denken daarom dat de rente niet eerder dan de late zomer omhooggaat. Eerder was nog gespeculeerd op juni.

De beurzen in New York wisten niet goed hoe ze moesten reageren op het rentebesluit. De Dow-Jonesindex bleef op een klein verlies staan. De technologiebeurs Nasdaq noteerde een winstje. De dollar kwam ook nauwelijks in beweging op een niveau van 1,2075 dollar voor een euro.