AMSTERDAM - Het ingenieurs- en adviesbureau Arcadis heeft over het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 4 miljoen euro tegen 3,8 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend.

De omzet steeg met 7 procent naar ruim 207 miljoen euro. Omzet- en winstsstijging waren vooral het gevolg van de acquisities die het bedrijf vorig jaar pleegde en de goede prestaties op de milieumarkt.

Arcadis ondervindt vooral problemen op de thuismarkt Nederland. Dat komt onder meer doordat de overheid minder investeert in infrastructuur. Wegens die moeilijke marktomstandigheden wil Arcadis dit jaar 80 banen schrappen, zoals eerder werd aangekondigd. Vorig jaar verdwenen er 325 banen. Het bedrijf heeft wereldwijd circa 9000 werknemers, van wie er 2800 in Nederland werken.

De jongste banenreductie, waarbij gedwongen ontslagen niet zijn uitgesloten, vergt een voorziening van 2,2 miljoen euro. Arcadis kan dit compenseren met de boekwinst die het maakte op de verkoop van een onderdeel.

Het milieu blijft veruit de belangrijkste groeimarkt voor Arcadis. Opdrachten op dit terrein zorgden voor een autonome groei van 15 procent, die zich vooral in de Verenigde Staten voordeed. Arcadis maakte eerder deze maand melding van een nieuwe opdracht van het Amerikaanse ministerie van Milieu, met een waarde van bijna miljoen euro.

Mede wegens de onzekerheden over de ontwikkeling van de Nederlandse markt, waagt Arcadis zich niet aan het uitspreken van concrete verwachtingen voor de resultaten in 2004.