DE MEERN - Circa een kwart van de ruim 180 ANVR-reisorganisaties is per 1 mei door de reisbrancheorganisatie geschorst, omdat deze leden hun aansprakelijkheidsverzekering niet op orde hebben. Dat heeft het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) dinsdag bekendgemaakt.

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten worstelen reisorganisaties met hun aansprakelijkheidsverzekering. Lange tijd wilde geen enkele verzekeraar de reisbranche dekken. "Nu kunnen touroperators terecht bij slechts één verzekeraar, maar dat is voor ons voldoende om de verzekering weer verplicht te stellen voor het ANVR-lidmaatschap", zei een woordvoerster.

Vorig jaar had de reisbrancheorganisatie samen met Aon, makelaar in assurantiën, de Britse verzekeraar Lloyd's bereid gevonden een aansprakelijkheidsverzekering te ontwikkelen. Volgens de Wet op de reisovereenkomsten zijn toeroperators verantwoordelijk voor wat hun klanten kan overkomen. Daarbij gaat het om zaken als legionella, (bus)ongelukken, brand, gebreken in hotels, misgelopen excursies en nalatig reispersoneel.

Momenteel is ongeveer de helft van de ANVR-reisorganisaties voldoende verzekerd. Daarnaast zijn 40 touroperators bijna rond met de verzekeraar. "De overige 45 leden die zijn geschorst, hebben nu een maand tot zes weken de tijd om alsnog de verzekering op orde te krijgen. Anders moet ons bestuur van reisorganisatoren overgaan tot het opzeggen van hun lidmaatschap", stelde de ANVR-zegsvrouw.