ZEIST - Meubelzaken en kledingwinkels kijken terug op een moeilijk 2012.

Voor de woonwinkels leverde afgelopen jaar 9,3 procent minder omzet op dan in 2011. In de modebranche liep de omzet met 6 procent terug, en in de schoendetailhandel was het omzetverlies 4,3 procent. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van brancheorganisatie CBW-MITEX.

Vooral keukenspeciaalzaken en verkopers van kinderschoenen hadden het erg zwaar. Veel ondernemers rekenen vooralsnog ook nog niet op omzetherstel. De winkels voelen dat de consument in tijden van crisis de hand op de knip houdt.

Volgens CBW-MITEX hebben ondernemers in het midden- en kleinbedrijf bovendien veel last van de kabinetsbezuinigingen en als gevolg daarvan een grote stijging van werkgeverslasten.

Lastenverzwaring

''De sociale lasten zijn voor het MKB extreem hoog geworden. Het wegvallen van de franchise voor de WW-premies doet de multinationals weinig pijn, terwijl de MKB-ondernemer een enorme lastenverzwaring voor zijn kiezen krijgt. Dan gaat het om procenten die in de huidige tijd niet zomaar op te vangen zijn'', zegt Jan Meerman, voorzitter van de brancheorganisatie.  

De brancheorganisatie vertegenwoordigt bijna 17.000 winkels in Nederland, met ruim 140.000 werknemers.