NEW YORK - Frank Quattrone, een van de meest bekende bankiers van de Verenigde Staten, gaat waarschijnlijk toch de gevangenis in. Quattrone werd maandag door een rechtbankjury schuldig bevonden aan belemmering van de rechtsgang.

De bankier gaf eind 2000 zijn medewerkers opdracht om e-mails te vernietigen die te maken hadden met dubieuze beurspraktijken van zijn werkgever, Credit Suisse First Boston (CSFB). CSFB-werknemers verdienden toentertijd veel geld aan beursintroducties van technologiebedrijven door bevriende klanten voorrang te geven bij het verdelen van gewilde aandelen. De affaire trok veel aandacht, omdat ze symbool stond voor de hebzucht die tijdens de internethype heerste.

De 48-jarige Quattrone gaf leiding aan de technologie-afdeling van CSFB. Hij gold als een van de meest invloedrijke en bestbetaalde bankiers op Wall Street. Een jaar geleden vertrok Quattrone echter toen bleek dat hij zijn machtspositie had gebruikt om een justitieel onderzoek naar de gehele affaire te belemmeren.

Veroordeling

In oktober vorig jaar kon een juryrechtbank het nog niet eens worden over een veroordeling. De rechter moest toen het proces nietig verklaren. De Amerikaanse justitie sleepte hem daarna opnieuw voor de rechter.

De gevallen bankier riskeert nu een gevangenisstraf van 25 jaar. Op 8 september wordt zijn strafmaat bepaald. Tot die tijd blijft Quattrone op borgtocht op vrije voeten.