Consumenten nieuwe EU-lidstaten vrezen hogere prijzen

BRUSSEL - Consumenten in de tien nieuwe EU-lidstaten vrezen dat de toetreding tot de unie leidt tot hogere prijzen. Tegelijkertijd verwachten zij wel betere garantieregelingen en bescherming van hun belangen. Dat blijkt uit een onderzoek onder Oost-Europese burgers dat de Europese consumentenorganisatie BEUC zondag presenteerde.

De Oost-Europese consumenten denken ook dat de meeste voedselproducenten kunnen voldoen aan de strengere EU-eisen. Wel houden zij er rekening mee dat kleine vee- en zuivelboeren en middelgrote bedrijfjes in de problemen kunnen komen door het EU-lidmaatschap en mogelijk hun zaak moeten sluiten.

Voedselprijzen

Vooral voedselprijzen zullen volgens de Oost-Europese consumentenorganisaties stijgen. Zij vrezen dat dit de komende jaren een zwaar beslag gaat leggen op de portemonnee van de Oost-Europese burger, omdat voedsel vaak de grootste post is op elke huishoudbegroting. Het gemiddelde inkomen van de inwoners van de nieuwe lidstaten bedraagt doorgaans 40 procent van het Europese gemiddelde.

Tip de redactie