AMSTELVEEN - Luchtvaartmaatschappij KLM gaat ook mensen uit Vlaanderen opleiden tot piloot. Eind deze maand begint ze een wervingscampagne om de instroom van kandidaat-vliegers op peil te houden. Dit staat geheel los van de fusie met Air France, aldus een woordvoerder.

Het is voor het eerst dat KLM in het buitenland kandidaat-piloten gaat werven. De campagne moet ongeveer tweehonderd kandidaten opleveren. In Nederland zelf melden zich jaarlijks zeshonderd tot achthonderd mensen. Een beperkt aantal van hen mag uiteindelijk aan de opleiding beginnen.

Verwachte groei

Piloten worden door de luchtvaartmaatschappij zelf opgeleid aan de zogeheten KLM Flight Academy. Die levert niet alleen vliegers aan KLM maar ook aan andere luchtvaartmaatschappijen. De wervingscampagne in België is nodig met het oog op de verwachte groei van zowel KLM als het opleidingsinstituut zelf. Het aantal Nederlanders dat zich nu aanmeldt is op termijn niet voldoende, aldus de zegsman.

Frans

In België wordt behalve Nederlands ook Frans gesproken. De woordvoerder van KLM ontkent dat de wervingsactie met de fusie met Air France te maken heeft. Hij wijst erop dat er in de cockpit alleen maar Engels wordt gesproken, ook door Franse piloten. KLM heeft geen plannen om ook in andere landen leerlingpiloten te werven.