ROME - De staking bij de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia is voorbij. In het weekeinde vielen opnieuw vluchten uit als gevolg van de werkonderbreking, die donderdag begon. Alitalia denkt niet eerder dan maandag weer normaal te kunnen vliegen.

De staking was een protest tegen de voorgenomen plannen om de personeelssterkte te verminderen. De maatregel is nodig omdat Alitalia grote verliezen maakt. De staking van de afgelopen dagen heeft de financiële positie van de luchtvaartmaatschappij er niet beter op gemaakt. De actie kost Alitalia 30 tot 40 miljoen euro.

De Alitalia-werknemers willen met de staking de Italiaanse regering, die meerderheidsaandeelhouder is, dwingen om geld te steken in hun noodlijdende onderneming. Alitalia leed vorig jaar een verlies van 510,6 miljoen euro en dreigt failliet te gaan als de regering niet met steun komt.

De directie van Alitalia wil in ieder geval 3200 van de ongeveer .000 banen schrappen om kosten te sparen. Dit voornemen heeft ook tot grote woede geleid van de vakbonden.