BRUSSEL/IEPER - In de fraudezaak rond het failliete Vlaamse spraaktechnologiebedrijf Lernout&Hauspie zijn nog eens drie personen in staat van beschuldiging gesteld. Onder hen bevinden zich een plaatsvervangend handelsrechter en de burgemeester van een niet nader bekend gemaakte gemeente in Oost-Vlaanderen. Dat meldde de Vlaamse publieke radiozender VRT zondag.

Het drietal maakte deel uit van de Raad van Commissarissen van Lernout&Hauspie en had als specifieke taak toe te zien op de boekhouding. Door de verdenking van de handelsrechter verhuist de behandeling van de zaak zo goed als zeker van de rechtbank van Ieper naar het Hof van Beroep in Gent. De Belgische wet bepaalt namelijk dat een handelsrechter nooit een proces mag voeren waarin een collega terechtstaat.

Het staat nog niet vast wanneer de zaak-Lernout&Hauspie voor de rechter komt. In totaal zijn al meer dan tien personen verdacht in de zaak, onder wie de twee oprichters van het bedrijf.

Fraude

Lernout&Hauspie ging in 2001 failliet nadat bleek dat op grote schaal was gefraudeerd met de boekhouding, onder meer in Zuid-Korea. Uiteindelijk dienden weinig aandeelhouders een klacht in. Justitie vermoedt dat vooral veel zwart geld is belegd in het eind jaren negentig snel gegroeide bedrijf uit Ieper.