BRUSSEL - De Belgische bierbrouwer Interbrew , die binnenkort gaat fuseren met de Braziliaanse branchegenoot Ambev, wil wereldwijd diverse vestigingen sluiten. Daaronder ook enkele van de brouwerijen waarover het concern beschikt. Het is nog niet bekend wat dit betekent voor het viertal Nederlandse brouwerijen van het concern.

Na de fusie is Interbrew/Ambev met een capaciteit van 190 miljoen hectoliter de grootste bierbrouwer ter wereld.

Topman Brock van Interbrew zei vrijdag tijdens een besloten bijeenkomst dat het concern "veel meer kostenbesparingen" moet doorvoeren. Het nieuws daarover kwam zaterdag pas naar buiten. Brock ontkende overigens dat hij het hoofdkwartier in Leuven wil verplaatsen naar het buitenland. Interbrew bouwt in Leuven net een nieuw hoofdkantoor en technisch centrum.

Wel studeert het concern op mogelijkheden om via fiscale constructies het hoofdkwartier op papier naar bijvoorbeeld het qua belastingen voordeliger Luxemburg te verplaatsen.

Interbrew opereert in Nederland onder meer via de merknamen Dommelsch, Oranjeboom en Hertog Jan. Wereldwijd zijn Stella Artois, Leffe en Hoegaarden de bekendste bieren van Interbrew, dat in totaal 70.000 mensen in dienst heeft. Daarvan werken er 3500 in België. De productie van Oranjeboom verhuisde onlangs overigens al naar België, waardoor er 150 banen bij kwamen.