EU-leiders willen regelingen voor vervroegd pensioen en de VUT ontmoedigen

BARCELONA - Om ervoor te zorgen dat de kosten van de vergrijzing betaalbaar blijven, moet iedereen tot zijn 65e blijven doorwerken. Regelingen voor vervroegd pensioen en vervroegd uittreden (VUT) moeten worden ontmoedigd. Dat willen de leiders van de Europese Unie zaterdag afspreken tijdens hun topontmoeting in Barcelona.

In alle EU-lidstaten is 65 jaar nu al de officiële pensioenleeftijd, maar in werkelijkheid houdt de gemiddelde Europeaan er met zijn 58e mee op. Dat drijft de kosten van pensioenregelingen op en leidt bovendien tot minder premie- inkomsten. Het zorgen voor betaalbare oudedagsvoorzieningen is een van de speerpunten van 'Barcelona'.

Uit de ontwerpverklaring van de top blijkt dat de EU-leiders ernaar streven dat in 2010 iedereen tot zijn 65e doorwerkt. Verder willen de staatshoofden en regeringsleiders dat de pensioensystemen worden aangepast, zodat ze beter bestand zijn tegen de vergrijzing.

Veel EU-landen hebben, in tegenstelling tot Nederland, niet gespaard voor hun oudedagsvoorziening. Als die landen straks de pensioenen niet meer kunnen betalen, raakt dat ook Nederland. Dat is immers door de euro aan die andere landen gekoppeld.