AMSTERDAM - Het ingenieursbureau Fugro heeft over 2001 een nettoresultaat van 61,7 miljoen euro geboekt. De omzet steeg 27,6 procent naar 909,8 miljoen euro. "Het moet raar lopen als we dit jaar het miljard niet overschrijden", zei president-directeur G. Kramer.

Bekijk video

Ook gezien de omzet is Fugro vanaf heden het grootste ingenieursbureau van Nederland. Het heeft concurrent Arcadis ruim achter zich gelaten. Het recordaantal van zestien acquisities die het bureau uit Leidschendam het afgelopen jaar deed, hielp daar aan mee. Het betrof onder meer gerenommeerde bedrijven als Robertson Research en Jason Information Systems.

Op vrijwel alle markten behaalde Fugro, dat binnenkort het veertigjarig bestaan viert, "zeer goede resultaten". "Dat we nu ook qua omvang de grootste van Nederland zijn, zegt mij niet zoveel", relativeerde Kramer. "Centraal staat bij ons altijd de winstgevendheid, niet de omzet."

Zorgen

Zorgen baren in dat opzicht de markt voor seismiek, geofysiek en intercontinentale telecomkabels. Met name veel telecombedrijven hebben door de economische terugval problemen met de financiering en stellen investeringen uit. Kortom: geen geld voor dure kabels op de bodem van de oceaan.

Maar verder was het hosanna voor Fugro. Indien de gemiddelde olieprijs boven de 15 dollar blijft, lijkt het gerechtvaardigd te veronderstellen dat het aantal olie- en gasgerelateerde opdrachtgevers in 2002 tenminste gelijk blijft aan vorig jaar.

Positieve ontwikkelingen worden verwacht in het Midden-Oosten, West-Afrika, de Golf van Mexico, Zuid-Amerika en Azië. In het algemeen verwacht Fugro dat de activiteiten, met name gas- en olieboringen, in zeer diep water (tot 3000 meter) sterk zullen toenemen. Datzelfde geldt voor het werk op het land en aan de kust in de Canada en de VS, waar Fugro bijvoorbeeld in San Francisco meebouwt aan een brug die aardbevingen kan weerstaan.

Teruggang

Alleen in Hongkong was in 2001 sprake van een teruggang. Kramer verklaarde dat door te veel inspraak en bureaucratie. En het gaf hem meteen nog even de kans om Nederland de les te lezen.

"Stroperig", zo omschreef hij het overheidsbeleid in veel gevallen. En ondoorzichtig. Over de optieregelingen voor managers, zei hij: "Eindelijk is het dan geregeld. Niet goed, maar ja. In Nederland betaal je over opties 50 procent belasting. In andere landen niets. Dus wat doen we als Fugro? In Nederland geven we onze succesvolle managers gewoon twee keer zoveel opties."

En over de infrastructuur. "De overheidsinvesteringen duren veel te lang, over te veel schijven. Als we niet uitkijken belanden we met dit land weer in de tijd van de boerenkar en de trekschuit."

Bij Fugro werken wereldwijd 7000 mensen, van wie 1200 in Nederland.