TOKIO - Met extra verplichte vakantiedagen gaat de Japanse regering mogelijk proberen de kwakkelende economie een nieuwe impuls te geven. Premier Koizumi laat onderzoeken wat de effecten zijn van een toename van het aantal officiële verlofdagen of van een andere vakantiespreiding.

Volgens de regering maken werknemers momenteel te weinig tijd vrij om geld uit te geven. "Het is een feit dat veel mensen 24 uur per dag werken. Kijk maar naar uzelf", aldus de minister van Economische Zaken, Takenaka, vrijdag tegen verslaggevers.

Japanners staan er om bekend dag en nacht op hun kantoor door te brengen en bijvoorbeeld vaak onder het werk te eten. Velen geven meer priorieit aan werk dan aan hobbies, sociale verplichtingen of hun gezinsleven. In het land is Karoshi, dood door overwerk, een bekend begrip.

De particuliere consumptie, waaronder vooral privé-uitgaven, draagt voor circa tweederde bij aan het bruto nationaal product. De omvang van die bestedingen daalt al jaren. Volgens de regering is er een direct verband tussen het aantal vrije weekend- en vakantiedagen en de hoogte van de winkelverkopen.

Japan telt relatief veel officiële vakantiedagen maar die zijn vooral geconcentreerd rond nieuwjaar, de Gouden Week (eind april) en Obon, medio augustus. Dan keren mensen terug naar hun geboorte- of woonplaats om overleden familieleden te herdenken. "Maar veel zaken zijn in die periodes duurder. Dat remt de aankopen", aldus Takenaka.