AMSTERDAM - Door reorganisaties en bezuinigingen verdwijnen de komende drie jaar honderden banen bij de FNV.

Gedwongen ontslagen blijven naar verwachting uit omdat personeel aan het werk wordt gezet bij het nieuwe Bureau Handhaving Cao, bevestigt een woordvoerder van de FNV Vakcentrale zaterdag na een bericht hierover in NRC Handelsblad.

Het handhavingsbureau moet toezien op het nakomen van gemaakte afspraken. De FNV wil daar miljoenen in investeren. De voorbereiding voor de oprichting moet na de zomer beginnen.

Bij de reorganisaties zijn vijftienhonderd tot tweeduizend werknemers betrokken. Dat treft vooral de drie grootste bonden: FNV Bondgenoten, FNV Bouw en Abvakabo FNV.

Vakcentrale

De werkorganisaties van die bonden moeten in het kader van de vernieuwing van de FNV fuseren met de vakcentrale, waar tweehonderd mensen werken. Dat kan volgens FNV-voorzitter Ton Heerts zonder gedwongen ontslagen gebeuren, schrijft de krant. Hij wil personeel dat betrokken is bij de fusie een werkgelegenheidsgarantie tot 1 januari 2016 geven.

Het personeel is vrijdag en zaterdag op de hoogte gebracht van deze garantie, zegt de woordvoerder. Het is onzeker of het hoofdkantoor van de FNV in Amsterdam blijft. Onderzocht wordt of dit in Woerden of Utrecht kan worden gevestigd.