ROTTERDAM - Chemisch distributiebedrijf Univar, recent afgesplitst van Vopak, heeft in het eerste halfjaar een winst van ,1 miljoen dollar (7,2 miljoen euro) geboekt. Vorig jaar stond daar een verlies van 4,3 miljoen dollar tegenover. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

De winst is inclusief buitengewone baten en lasten. Als die niet worden meegeteld, laat de winst een daling zien van bijna 43 procent tot 11 miljoen dollar. Zo kostte de afsplitsing van Vopak ,9 miljoen dollar. Vorig jaar telde de last van de acquisitie van Ellis en Everard nog mee voor 23,5 miljoen dollar.

De omzet van het voormalige Vopak-onderdeel zakte in vergelijking met dezelfde periode van 2001 met bijna 9 procent naar ,3 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 51,3 miljoen dollar, 22 procent lager dan vorig jaar. Voor dit hele jaar denkt Univar een licht hoger bedrijfsresultaat te kunnen realiseren dan de pro-forma 96,4 miljoen dollar van vorig jaar.

In het tweede kwartaal zag Univar al enig herstel van de markten waarin het bedrijf actief is, al waren de drie maanden nog wel wat zwakker dan dezelfde periode vorig jaar.

Bestuursvoorzitter G. Pruitt spreekt van een teleurstellende zes maanden, al vallen de resultaten binnen de verwachtingen van het management en zijn zij gezien het economisch tij en de scheiding van Vopak begrijpelijk.