De OPEC zal in ieder geval tot eind juni het huidige productiepeil handhaven om zo de olieprijs op te vijzelen

WENEN - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen, de OPEC

De olie-organisatie had in december besloten de productie beperkt te houden tot 21,7 miljoen vaten (van 159 liter) per dag om zo de olieprijs op te vijzelen. Het kartel streeft naar een prijs van 22 tot 28 dollar per vat. OPEC-olie doet op het ogenblik 22,79 dollar.

De ministers van Olie komen in juni weer bij elkaar. Algerije heeft al laten weten dat de productie dan alleen zal worden vergroot als blijkt dat de economie duidelijk aan het groeien is. Volgens het land doet ook Rusland in het tweede kwartaal mee met de productiebeperking, maar Moskou moet nog een besluit nemen.

Landen als Mexico, Noorwegen en Oman, die geen lid zijn van de OPEC, hebben hun medewerking al wel toegezegd. De olie-organisatie had bij haar productiebeperking van 3 procent in december die medewerking geëist. Zij wilde niet alleen opdraaien voor de pogingen de prijzen te laten stijgen.

Olie werd na de aanslagen in september in de Verenigde Staten een stuk goedkoper, wat de olieproducenten goed in hun portemonnee merkten.