AMSTERDAM - Het Damrak was vrijdagochtend overwegend rood gekleurd. De zwaargewichten onder de hoofdfondsen zorgden er echter voor dat de AEX-index rond het middaguur een nipte winst van een schamele 0,26 punten of 0,05 procent boekte op 511,65.

Bekijk video

Ook de graadmeter van de middelgrote fondsen, de MidKap-index, kwam nauwelijks van zijn plaats, al waren er hier meer plussen dan minnen. De index kwam op 509,60, een stijging van 0,46 punten of ,09 procent.

Bovenaan de AEX-lijst prijkte Aegon. De verzekeraar ging 1,5 procent omhoog naar 26,35 euro. Op ruime afstand volgde elektronicaconcern Philips, dat er 0,6 procent bij kreeg op 32,80 euro. Ook bankverzekeraar ING, ABN Amro, ASML, Koninklijke Olie en Gucci kregen er enkele tienden van procenten bij.

In navolging van een lager gesloten Nasdaq-beurs in de Verenigde Staten, noteerden ook aan deze kant van de oceaan veel technologie- en telecomaandelen lager.

Dalers

KPN was met een daling van 2,4 procent op ,22 euro de grootste verliezer, deelneming KPNQwest zakte 1,7 procent op 3,99 euro. Ook Getronics hield het niet droog en moest ,3 procent omlaag naar 3,71 euro. AEX-nieuweling CMG werd 0,9 procent minder waard op 4,22 euro.

De stroom (definitieve) jaarcijfers die voorbeurs losbarstte, had evenmin een duidelijk effect. Bouwer HBG ging 0,9 procent omhoog, textielproducent Gamma kreeg er 1,4 procent bij. Ingenieursbureau Fugro zakte 1 procent.

Dat de technologiewaarden over het algemeen lager waren, kwam doordat donderdag na het sluiten van de beurs in New York het softwareconcern Oracle een grotere omzetdaling meldde dan was verwacht. Het concern liet verder weten geen tekenen te zien dat de investeringen in technologie zich herstellen.

Europa

Van de Europese beurzen deed die in Frankfurt het het best met tegen het middaguur een stijging van de beursindex van 0,4 procent. In Parijs was het koersgemiddelde 0,2 procent hoger. In Londen was er sprake van een daling van 0,2 procent. De beurzen deden het daarmee wat minder dan eerder op de ochtend.

Later op de dag komen komen uit de Verenigde Staten cijfers over de producentenprijzen en de industriële productie. De handel zal dan een rommelig karakter krijgen. Op enkele beurzen in Europa lopen opties af, wat ook het geval is op Wall Street.

De euro profiteerde van een verdere koersdaling van de dollar. Op de valutamarkten bestaan twijfels over het herstel van de Amerikaanse economie. Dat dreef de euro op tot 0,8835, een fractie lager dan eerder op de dag. Tegenover het pond sterling was de euro met 0,6210 vrijwel onveranderd.