UTRECHT - Het Duitse bouwconcern Hochtief verkoopt zijn belang van 48 procent in Ballast Nedam. Hochtief heeft daarover in principe overeenstemming bereikt met de Nederlandse projectontwikkelaar TCN Property en investeringsmaatschappij Wedge. Elke partij neemt 24 procent.

Dat heeft Ballast Nedam dinsdag bekendgemaakt. De waarde van het belang is volgens de slotkoers van dinsdag ongeveer 40 miljoen euro.

Hochtief wilde al langer af van de Nederlandse bouwer. Onlangs zei het bedrijf dat het zijn aandeel in Ballast Nedam volledig heeft afgeschreven. Hochtief kocht de aandelen in 1994.

Het Nederlandse TCN is eigenaar en beheerder van onder andere het Media Park in Hilversum en het Nederlands Congrescentrum in Den Haag. Het bedrijf bestaat tien jaar en heeft inmiddels vestigingen in Duitsland, Hongarije, België en Portugal.

Belangen

Wedge, gevestigd in Amstelveen, is het investeringsvehikel van de Libanese zakenman Issam M. Fares, de huidige vice-premier van Libanon. Zijn familie heeft belangen over de hele wereld, voor een balngrijk deel ook in Nederland. Fares is al eerder betrokken geweest bij Ballast Nedam. In de jaren 1978 tot 1988 was hij eerst aandeelhouder en later eigenaar van Ballast Nedam.

Ballast Nedam ontvangt de nieuwe aandeelhouders met open armen. De bemoeienis van TCN past volgens de bouwer binnen de strategie om zich te versterken in de "voor- en achterkant" van de levenscyclus van projecten: projectontwikkeling, service, onderhoud en exploitatie.

Weinig plezier

Ballast Nedam zegt begrip te hebben voor de stap van Hochtief. Beide bedrijven zijn van plan te blijven samenwerken in projecten. Hochtief heeft weinig plezier beleefd aan Ballast Nedam, zeker de laatste jaren. Internationale projecten leverden te weinig op en de Engelse activiteiten liepen slecht. De Nederlandse bouwer boekte in een recordverlies van 143 miljoen euro. Vorig jaar was er, dankzij een belastingmeevaller, weer een kleine winst.

Ballast Nedam leek vorig jaar nog de prooi te worden van de C&A-familie Brenninkmeijer middels hun investeringsmaatschappij Egeria. Maar het bod op het redelijk renderende Nederlandse deel van het bouwconern liep uiteindelijk stuk op de volgens Ballast te lage bieding.

Ballast Nedam is inmiddels een vooral Nederlands bouwbedrijf. Het concern heeft zich ontdaan van de Britse actviteiten en enkele internationale projecten zitten in de fase van afronding.