RIJSWIJK - Het Rijswijkse bouwconcern Hollandsche Beton Groep (HBG) heeft in zijn laatste jaar als zelfstandig bedrijf een hogere omzet gedraaid en winst gemaakt. Een jaar eerder was HBG nog aan de verliezende hand. Binnenkort opereert de aannemer van bouw- en baggerwerken onder de vleugels van het Spaanse Dragados.

Op 5 februari, toen de belangstelling van Dragados openbaar werd, kwam al een nettowinstcijfer van 110 miljoen euro naar buiten, waar een jaar eerder nog een verlies van 67 miljoen euro in de boeken stond. De omzet groeide licht met 4 procent naar 5,6 miljard euro, zo blijkt uit de vrijdag gepubliceerde cijfers.

Vrijwel alle divisies vertoonden een beter bedrijfsresultaat dan een jaar eerder. Alleen in de sector baggeren liep het resultaat terug van 57 miljoen euro in 2000 naar 37 miljoen euro. HBG tekent echter aan dat het in 2000 een aantal grote werken heeft opgeleverd. Het bouwbedrijf heeft een tweederde belang in Ballast Ham Dredging, een samenwerkingsverband met Ballast Nedam.

Bij Bouw en vastgoed kampte het bedrijf in Duitsland met tegenvallers, waardoor het nettoresultaat negatief uitviel. In Nederland en in het Verenigd Koninkrijk verging het HBG beter.

Tegenover een negatief resultaat van 46 miljoen euro (inclusief een voorziening van 44 miljoen euro) in 2000, stond een positief plaatje van 10 miljoen euro voor het onderdeel. Het resultaat van de civiele activiteiten bedroeg 82 miljoen euro, dat van de adviestak bleef gelijk.

Op 2 april licht het bestuur van HBG de aandeelhouders in over de keus voor Grupo Dragados. De ondernemingsraad van het bedrijf is inmiddels akkoord. Dragados biedt 21,25 euro per aandeel, wat neerkomt op een koopsom van 756 miljoen euro.