AMSTERDAM - Zonder verdere grote bezuinigingsmaatregelen zal Duitsland ook in 2005 de in het euro-stabiliteitspact vastgelegde norm van een begrotingstekort van maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product overschrijden, zeggen zes toonaangevende economische instituten in hun voorjaarsbericht.

De instituten verwachten een tekort van 3,5 procent in 2005, berichtten verschillende kranten dinsdag. Om aan de 3-procentsnorm te voldoen moet minister van financiën Hans Eichel twaalf miljard euro bezuinigen, schrijft Handelsblatt.

Het traditionele voorjaarsbericht verschijnt dinsdag. Vooral de uitspraken over de ontwikkeling van de conjunctuur en de arbeidsmarkt worden met spanning afgewacht. Volgens de kranten stellen de instituten het groeicijfer iets neerwaarts bij naar 1,4 of 1,5 procent. Hun inschatting vormt de basis voor de prognose van de regering die enkele dagen later volgt. Tot nog toe ging de regering uit van een groei tussen de 1,5 en 2 procent. In het najaarsbericht voorspelden de instituten een groei van 1,7 procent.