WOERDEN - Op elke deur van de winkels in Woerden hangt een poster met de tekst: "Hier worden contante betalingen afgerond". De eerste dag van de proef waarbij in het centrum van Woerden niet langer kan worden betaald met munten van 1 en 2 eurocent, is zonder problemen verlopen.

Aan het einde van maandagmiddag toonden de winkeliers zich tevreden. Op initiatief van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) ronden winkeliers in Woerden tot begin juni alle contante betalingen naar boven of naar beneden af op 5 eurocent.

Rotdingen

"Een klant kwam bij mij zelfs binnen met de mededeling: 'Eindelijk zijn we af van die rotdingen', nadat hij de poster op de deur had gezien", zegt E. Veerman, eigenaar van fotowinkel Combi. "Maar ik had ook een klant die per se niet mee wilde doen. Pas toen het bedrag in zijn voordeel naar beneden werd afgerond, was het in orde."

Volgens de filiaalmanager van de Hema, R. Noomen, is het soepele verloop van de proef vooral te danken aan het feit dat iedereen goed is geïnformeerd. Zo is er voor de winkeliers een voorlichtingsavond gehouden en hebben alle inwoners van Woerden een brief thuis gehad.

Geen negatieve reacties

"De dag is hier dan ook goed verlopen. Ik ben nergens bijgeroepen om problemen op te lossen en heb dus ook geen negatieve reacties gehoord. Zelf ben ik er ook erg blij mee omdat het scheelt in de handelingen bij de kassa en bij het tellen aan het einde van de dag", zegt Noomen.

Als de proef in Woerden slaagt, dan bestaat de kans dat De Nederlandsche Bank, die voorzitter is van het MOB, ook in de rest van Nederland de eurocenten in de ban doet. Bedragen die elektronisch worden betaald, zullen niet worden afgerond.