BILTHOVEN - ASMI, toeleverancier voor de chipindustrie, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een winst van 14,9 miljoen euro gemaakt. In dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geschreven van 8,3 miljoen euro.

ASMI liet maandag nabeurs verder weten dat de omzet op 195,9 miljoen euro is uitgekomen. Dat is 66,3 procent meer dan over de eerste drie maanden van 2003. De omzet ligt hiermee weer op het hoge niveau van het eerste kwartaal van 2001.

Sterk herstel

Het eerste kwartaal kende een sterk herstel van onder meer de orderportefeuille. Ook de medio vorig jaar doorgevoerde herstructurering droeg volgens ASMI bij aan een positief resultaat. De winst per aandeel was 28 cent, tegenover een verlies van 17 cent een jaar eerder. Dat is hoger dan analisten hadden verwacht.

De waarde van de nieuwe orders in de eerste drie maanden bedroeg ,7 miljoen euro, Dat is ruim de helft meer in vergelijking met vorig jaar. De waarde van de orderportefeuille ligt wel 8 procent lager dan in het vierde kwartaal van vorig jaar.

Voor het lopende kwartaal verwacht het bedrijf uit Bilthoven een vergelijkbare of hogere omzet. De winst kan iets lager uitvallen, maar blijft wel "duidelijk positief".

ASMI liet maandag tevens weten het Zuid-Koreaanse Genitech over te nemen voor ongeveer 7,5 miljoen euro. Genitech levert halfgeleiderapparatuur. De overname wordt betaald met aandelen ASMI en contant geld.