DEN BOSCH - Van Lanschot heeft over 2001 bijna eenderde minder winst geboekt dan in het jaar daarvoor. Schreef de bank in nog een nettowinst van 148 miljoen euro in de boeken, vorig jaar stond daar 101 miljoen euro tegenover. Dat heeft de Brabantse bank vrijdag bkendgemaakt.

Belangrijkste reden voor de afname is de omvang van de bijzondere baten. Vorig jaar incasseerde Van Lanschot een extraatje van 10,8 miljoen euro met de verkoop van zijn belang in Kas Bank. In het eerste jaar van het nieuwe millennium bedroeg die post evenwel 67,1 miljoen euro.

Het balanstotaal van Van Lanschot ging in het verslagjaar met 1 miljard euro omhoog naar 10,7 miljard euro. Aan het begin van dit jaar nemen de Bosschenaren al enige tekenen van herstel van de economie waar.

Toch gaat de bank er vanuit dat de marktomstandigheden ook dit jaar nog moeilijk zullen zijn. Hoewel Van Lanschot rekent op een verdere stijging van het bedrijfsresultaat en een hogere winst, doet het geen concrete voorspellingen voor dit jaar.