WASHINGTON - De Amerikaanse justitie heeft accountantskantoor Andersen donderdagavond aangeklaagd wegens belemmering van het justitieonderzoek naar de ondergang van energiereus Enron.

De acht pagina's tellende aanklacht is de eerste belangwekkende ontwikkeling in het justitiële onderzoek, dat nu al twee maanden loopt naar de ineenstorting van Enron in december.

Andersen, een van de grootste accountantskantoren in de Verenigde Staten, was de huisaccountant van Enron totdat het in januari aan de kant werd gezet. In diezelfde maand gaven medewerkers van Andersen toe dat er in de herfst van het jaar ervoor documenten zijn vernietigd die betrekking hadden op de Enron-zaak en die justitie wilde inzien.

Op 2 december vorig jaar ging Enron failliet, het grootste en meest spraakmakende faillissement uit de Amerikaanse geschiedenis. Meteen na de ondergang van de energiereus deden verhalen over creatief boekhouden de ronde.

Belemmering

Accountant Andersen had van de advocaten van de staat tot donderdagavond de tijd gekregen om zich schuldig te verklaren aan belemmering van het Enron-onderzoek. Anders zou een aanklacht volgen.

De advocaten van Andersen hebben de Amerikaanse justitie woensdagavond al laten weten de beschuldigingen "ondeugdelijk" te vinden. De overheid heeft volgens hen geen basis om Andersen te vervolgen.

Onterecht

Andersen Nederland geeft in een verklaring toe dat het interne 'documentenbeleid niet voldoende helder was'. Uit eigen onderzoek van het bedrijf blijkt dat de employees die de documenten vernietigden dat deden zonder medeweten van hogerhand en zonder de opzet overheidsonderzoek te beletten. Andersen noemt de aanklacht dan ook onterecht.

Verder laat het accountantskantoor weten dat in Nederland geen enkele klant is weggelopen als gevolg van het Enron-schandaal.

De Nederlandse dochter van Andersen ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. "Het Europese netwerk van Andersen is sterk." Volgens bestuursvoorzitter J. Dalhuisen van Andersen Nederland zijn er, mochten de onderhandelingen over een samengaan met branchegenoot KPMG stuklopen, nog genoeg opties "voor samenwerking met andere partijen".