ARNHEM - Bijna 20 procent van de huishoudens is zeker of waarschijnlijk van plan gebruik te maken van de mogelijkheid om over te stappen naar een andere stroomleverancier. De animo voor een andere gasleverancier is met 12 procent lager.

Dat blijkt maandag uit een onderzoek van het Platform Versnelling Energieliberalisering (PVE), waarin de energiebranche, klantenorganisaties en de overheid zijn vertegenwoordigd. Het onderzoek van het platform had in april plaats, twee maanden voor de opening van de energiemarkt. Per 1 juli mogen dan ook de huishoudens zelf hun leverancier van stroom en gas kiezen.

Van degenen die van plan zijn een andere stroomleverancier te nemen, doet 62 procent dat binnen een half jaar na 1 juli. Twee procent stapt meteen over. Voor de overstap naar een andere gasleverancier liggen die percentages respectievelijk op 45 procent en 1 procent.

Afwachten

De mensen die overwegen om later dan binnen een half jaar over te stappen, doen dat omdat ze eerst willen afwachten hoe de prijzen zich ontwikkelen en of het switchen bij andere overstappers goed verloopt. Prijsvoordeel is voor driekwart van de potentiële overstappers de reden. Nog eens 15 procent denkt een betere service te krijgen bij de nieuwe leverancier.

Bij de vorige PVE-peiling in november gaf 21 procent van de huishoudens aan zeker of waarschijnlijk van plan te zijn om over te stappen naar een andere energieleverancier. In tegenstelling tot het jongste onderzoek, was er toen geen onderscheid gemaakt tussen stroom- en gasleverancier.