AMSTERDAM - Amsterdam is de prettigste stad van Nederland om te wonen. Dat komt voornamelijk door de uitgebreide culturele voorzieningen. Utrecht werd tweede en Amstelveen, vorig jaar nog eerste, derde. Dat blijkt uit de Atlas voor gemeenten die maandag wordt gepresenteerd, zo bericht het Algemeen Dagblad.

De samenstellers vergeleken de 50 grootste steden op basis van 40 criteria. Positieve punten zijn bijvoorbeeld een late sluitingstijd van de horeca, een levendige homoscene en ruime woningen.

Amsterdam is winnaar omdat er de meeste theatervoorstellingen, musea en rijksmonumenten zijn. Ook de aanwezigheid van twee universiteiten en de verbeterde bereikbaarheid speelden een rol. Utrecht doet het vooral goed met het ruime aanbod van hoger onderwijs. Amstelveen stak gunstig af met een lage criminaliteit.

Heerlen kwam als slechtste uit de bus door het ontbreken van natuur in de buurt en de relatief hoge criminaliteit. Ook de economische groei stagneert er. Culinair gezien moet Amsterdam alleen Maastricht voor zich dulden, dat landelijk een grote voorsprong heeft op dit gebied. Maastricht heeft tweemaal zoveel goede restaurants als Amsterdam.

Wie in Amsterdam wil wonen is wel duur uit; koopwoningen in de hoofdstad zijn met 2.250 euro per vierkante meter de duurste van Nederland.