AMSTERDAM - Investeerders hebben hun bod op detailhandelsconcern Vendex KBB verlaagd. De investeerders, Kohlberg Kravis Roberts & Co, Change Capital Partners en AlpInvest Partners, willen geen 16 euro betalen voor Vendex KBB, maar 15,40 euro. Ze hebben het bod verlaagd omdat de markt zwak blijft en de vooruitzichten onzeker zijn. Ook de matige prestaties spelen een rol.

Dat hebben de partijen maandag laten weten. Verder denken de investeerders dat het herstelproces bij de verschillende bedrijfsonderdelen langer duurt dan aanvankelijk werd verwacht. Zo bleek aan het begin van deze maand bij de presentatie van de jaarcijfers dat modedochter M&S in de problemen is geraakt.

Verder is Vendex KBB druk doende om de kwakkelende warenhuisketen V&D weer op poten te krijgen. Bij dit onderdeel sluit het concern winkels en gaat het inkoopsysteem op de schop. Al de ontwikkelingen leidden tot nieuwe gesprekken tussen de investeerders, banken en onderneming. Volgens de drie investeerders ondersteunen de raad van commissarissen en de hoofddirectie van het warenhuisconcern ook het lagere bod.

Het concern leidt al jaren een moeizaam bestaan, vooral door de karige prestaties van de V&D-warenhuizen. Het bedrijf zette zichzelf enige maanden geleden in de etalage.

Het nieuwe bod van de investeringsgroep komt dichter in de buurt van de 14 euro per aandeel. Vendex KBB meldde in februari van dit jaar al in gesprek te zijn met potentiële kandidaten. Destijds vertelde het bedrijf dat er een bod van 14 euro op tafel lag.

Vendex KBB bestaat niet alleen uit de warenhuisketens de Bijenkorf, V&D en HEMA, maar ook uit de retailketens Praxis, Formido, Dixons, Dynabyte, Claudia Sträter, Hunkemöller, Contact, Schaap & Citroen, Prijstopper, Modern Electronics, It's, M&S Mode en Brico. Het ligt voor de hand dat er bedrijfsonderdelen worden afgestoten.