LUDWIGSHAFEN - Bij het Duitse BASF heeft zich in het laatste kwartaal van vorig jaar een sterke winstdaling voorgedaan. Het chemieconcern maakte donderdag bekend dat de bedrijfswinst met bijna 70 procent is ingezakt tot 252 miljoen euro. Ondanks de sterke daling is het resultaat beter dan analisten hadden verwacht.

Netto belandde BASF in de min. Het negatieve saldo bedroeg 469 miljoen euro vergeleken met een nettowinst van 227 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2000. De kwartaalomzet nam af met 17,5 procent tot 7,68 miljard euro.

De verslechtering van het kwartaalresultaat is volgens BASF het gevolg van tegenzittende economische omstandigheden en van lasten voor reorganisaties. Het concern trof ook nog een voorziening van miljoen euro in verband met de boete die de Europese Commissie heeft opgelegd wegens prijsafspraken in de vitaminesector.

Over heel 2001 daalde het bedrijfsresultaat met 60 procent tot ,2 miljard euro. Een grote buitengewone bate uit de verkoop van de farmadivisie aan het Amerikaanse Abbott had tot gevolg dat de jaarwinst voor belastingen met 138 procent steeg tot 6,7 miljard euro. De omzet nam toe met 9,6 procent tot 32,5 miljard euro.

Reorganisatie

De reorganisatie bij het concern is bedoeld om in 2003 1 miljard euro op de kosten te besparen. De eerste tekenen daarvan zijn al zichtbaar. Vorig jaar gingen de kosten met 250 miljoen euro omlaag. Het aantal werknemers nam af met 10,4 procent tot ongeveer 92.500. Volgens BASF wordt 2002 wederom een moeilijk jaar. Topman Jürgen Strube verklaarde dat de eerste twee maanden van dit jaar geen sterk herstel van de orderportefeuille hebben opgeleverd, maar dat hij wel mikt op een duidelijke resultaatsverbetering van de omzet.

Van grote overnemingen zal het niet komen, aldus Strube. Het concern hoopt dat de vraag naar chemische producten in de tweede helft van dit jaar aantrekt. De omzet zal op ongeveer hetzelfde niveau uitkomen als in het afgelopen jaar.

Bij BASF Nederland is de omzet wat afgenomen ten opzichte van het record van 2000. De vermindering bedroeg 3 procent, waardoor de omzet op 485 miljoen euro uitkwam. De groeivertraging van de economie had een vermindering van de vraag naar chemische producten tot gevolg, maar de onderneming wist haar marktpositie te behouden.