AMSTERDAM - Medewerkers van Amsta mogen geen van de 35 locaties van de Amsterdamse zorginstelling bezetten. 

Dat heeft een rechter in een kort geding besloten, meldt Amsta donderdagavond.

Afgelopen zaterdag bezetten ongeveer honderd mensen het verpleeghuis Sarphatihuis in Amsterdam uit onvrede over werkdruk en de besteding van zorggeld.

Volgens Amsta was er in het weekend sprake van een onrustige en onveilige situatie voor de bewoners. Er zou veel herrie zijn gemaakt en op ramen en deuren zijn gebonkt. Managers zouden hardhandig buiten de deur zijn gezet en de dienstdoende arts werd het gebouw niet in gelaten.

Afspraken

Na afloop van de bezettingsactie zaterdag, waarbij het management het gebouw niet meer in mocht, zouden de vakbond en het bestuur van de zorginstelling om tafel gaan zitten. Na het eerste gesprek gaven beide partijen aan verder te gaan praten.

Abvakabo stelde dinsdag echter dat het bestuur van Amsta zich niet aan gemaakte afspraken zou houden. Werknemers zouden daarom nieuwe acties voorbereiden.

Het kort geding was er volgens Amsta niet op gericht om andere acties als werkonderbrekingen te voorkomen, maar enkel om nieuwe bezettingen tegen te gaan. Abvakabo FNV laat donderdagavond weten dat medewerkers van het Sarphatihuis vrijdagmiddag het werk neerleggen.

Onveilig

Abvakabo FNV spreekt het overigens tegen dat zaterdag sprake was van een onveilige situatie voor bewoners. Er zouden zelfs nog nooit zo veel gediplomeerde medewerkers in het verpleeghuis zijn geweest als zaterdag.

"De veiligheid van bewoners is op dit moment dagelijks in het geding, niet vanwege acties, maar juist vanwege onderbezetting", aldus de vakbond.