STOCKHOLM/AMSTERDAM - Het Nederlandse energiebedrijf Nuon is in 2009 voor te veel geld gekocht door het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall. 

Dat zei ex-minister van Economische Zaken Maud Olofsson donderdag tegen de Zweedse krant Svenska Dagbladet (SvD).

Daarmee bracht ze zichzelf, de huidige Zweedse regering en de premier in lastig vaarwater.

De Zweedse milieupartij (MP) heeft Maud Olofsson donderdag na haar uitspraak aangeklaagd bij de KU, de parlementaire grondwetscommissie die het handelen van regering tegen het licht houdt.

Nog voordat Nuon voor ruim 10 miljard euro werd overgenomen, waarschuwde Olofsson dat de prijs bijna 3,5 miljard euro te hoog was, maar toch gaf ze het groene licht. Tegen de krant SvD zei ze donderdag dat ze anders het hele Vattenfall-bestuur had moeten vervangen en dat ze daarvoor te weinig gronden zag.

Politiek

Olofsson stapte in september 2011 uit de landelijke politiek, omdat ze het tijd vond voor vers bloed in haar centrumrechtse partij. Onder meer de grootste Zweedse oppositiepartij (Sociaal-democraten) denkt echter dat ook de huidige minister van Financiën Anders Borg en premier Fredrik Reinfeldt van de hoge koopsom geweten moeten hebben.

Reinfeldt zei tegen journalisten donderdag echter dat Olofsson als ex-bewindsvrouw namens de regering mag antwoorden.

Boekhouding

De overname van Nuon was de grootste transactie uit de Zweedse geschiedenis. Sinds de Nederlandse aankoop kampt Vattenfall met een rammelende boekhouding en is het in Europa een van de grootste bedrijven in uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Sinds de overname heeft Vattenfall 1,6 miljard euro op Nuon afgeschreven.

Een woordvoerder van Nuon zei donderdagavond tegen het ANP dat hij ''weliswaar kennis heeft genomen van het nieuws, maar dat moederbedrijf Vattenfall het woord doet''. Bij Vattenfall zelf wilde donderdagavond niemand reageren. ''Mogelijk komen we vrijdag met een reactie'', aldus een woordvoerder.