DEN HAAG - Oud-CDA-leider en oud-vicepremier Maxime Verhagen (56) volgt Elco Brinkman op als voorzitter van Bouwend Nederland, de werkgeversorgansatie voor bouwbedrijven in Nederland.

NAAM: Maxime Jacques Marcel Verhagen

GEBOREN: 14 september 1956 in Maastricht

LOOPBAAN: Verhagen heeft zijn werkzame leven grotendeels in dienst gesteld van het CDA. Na enkele bestuursfuncties bij de jongerenclub CDJA werd hij in 1982 secretaris CDA-afdeling Oegstgeest, daarna persoonlijk medewerker van een CDA-Tweede Kamerlid en tegelijk CDA-fractievoorzitter in Oegstgeest. In 1989 zat hij in het Europees Parlement om in 1994 de overstap te maken naar de Tweede Kamer. Vanaf 2002 tot 2007 was hij, met enkele onderbrekingen, voorzitter van de fractie.

Op 22 februari 2007 werd hij minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Balkenende IV, dat in februari 2010 demissionair werd. Hij leidde het CDA vervolgens naar regeringsdeelname in een minderheidskabinet met de VVD, dat gedoogd werd door de PVV. Verhagen werd vicepremier en minister van Economische Zaken. De samenwerking met de PVV leidde tot diepe verdeeldheid in het CDA en brak de partij ook electoraal zwaar op. De christendemocraten hielden bij de laatste verkiezingen maar 13 zetels over.

BIJZONDERHEDEN: Verhagen stond op het Binnenhof bekend als een zeer ambitieus en een slim politiek onderhandelaar. Hij was jarenlang de steun en toeverlaat van premier Jan Peter Balkenende en had een grote invloed op de premier. Met de PvdA had Verhagen altijd een problematische relatie, maar met de VVD en ook met PVV-leider Geert Wilders kon hij prima samenwerken, totdat Wilders vorig jaar april wegliep uit de onderhandelingen in het Catshuis over nieuwe bezuinigingen.

Verhagen verliet vorig najaar de politiek en werd adviseur van onder meer de VDL Groep in Eindhoven, het Brabantse bedrijf dat onder meer bussen en auto-onderdelen maakt. Verhagen was in het jaar ervoor nauw betrokken geweest bij de overname door VDL van de noodlijdende autofabriek van Nedcar in Born.