NEW YORK - Pensioenfonds ABP heeft opnieuw een schikking getroffen met een aanbieder van door 'rommelhypotheken' gedekte obligaties.

Dit keer met Deutsche Bank. ABP krijgt een niet nader genoemd bedrag van het Duitse concern en daarmee zijn alle juridische procedures tussen beide partijen van de baan. 

Het bedrag dat met de schikking is gemoeid wordt niet prijsgegeven. "Anders krijgen we het geld niet van Deutsche Bank. Dat is onderdeel van onze afspraak", aldus een woordvoerder van ABP, die aangeeft dat dat heel normaal is bij zulke schikkingen. "Wij zouden het graag openbaar maken, maar dat mogen we niet."

ABP trof eerder al schikkingen met de Amerikaanse financiële concerns JPMorgan en Countrywide en voert in de Verenigde Staten nog procedures om schadevergoeding tegen onder meer Goldman Sachs en Credit Suisse.

ABP kocht van deze aanbieders in 2006 en 2007 door woninghypotheken gedekte obligaties. Deze obligaties bleken echter veel risicovoller te zijn dan door de aanbieders was voorgespiegeld en de waarde van de hypotheken veel lager. Dat leverde schade op.

Rommelhypotheken

De rommelhypotheken speelden een belangrijke rol bij het ontstaan van de kredietcrisis in 2007/2008.

Over de bedragen die zijn gemoeid bij dit soort schikkingen doen partijen vrijwel nooit mededelingen, maar naar verluidt gaat het om tientallen miljoenen euro's.

De schikkingen betekenen niet dat de betrokken aanbieders daarmee ook schuld bekennen.