TILBURG - De problemen van de banken gaan volgens voormalig DNB-president Nout Wellink ver terug in de tijd en zijn niet te wijten aan mogelijke fouten in het ontwerp van de Europese Unie.

"Banken als ABN Amro, ING en SNS moesten al in 2008 worden gered, in de context van de financiële crisis in de Verenigde Staten. Het is niet eerlijk om Europa daarvan te beschuldigen", aldus de oud-president van de Nederlandse Bank donderdag tijdens een bijeenkomst in de Universiteit van Tilburg.

Wellink wilde tegenover NU.nl niet ingaan op de problemen bij SNS, dat vorige week genationaliseerd moest worden. Hij stelde wel dat de tijden er toen heel anders uitzagen en dat niemand de crisis in deze vorm had kunnen voorzien.

Wellink was tijdens de overname van de vastgoedtak in 2006, die SNS in de problemen bracht, de president van de Nederlandsche Bank. De oud-bankier ging ook kort in op de kritiek van econoom Arnoud Boot.

Die stelde woensdagavond in Pauw en Witteman dat SNS had kunnen weten dat er een luchtje aan de vastgoedtak hing tijdens de overname, omdat Rabobank de overname afwees. "Dat zegt niets", aldus Wellink.

Europese bankenunie

De oud-bankier ging ook in op het succes van de oprichting van een Europese bankenunie, waarin alle Europese banken onder één toezichthouder komen te staan en er een mechanisme komt als een bank om dreigt te vallen.

"Het zal nog een flink aantal jaren duren voordat we zo’n toezichthouder hebben die goed kan functioneren", aldus Wellink. "We moeten er voorzichtig mee zijn. Het is een langetermijnproject."

Onverschillig

Volgens de oud-bankier was het eerste kabinet Rutte te onverschillig richting de Europese Unie. "Gelukkig is de huidige regering hier wat beter in", aldus Wellink. "Politici en andere vooraanstaande Nederlanders moeten beter uitleggen waarom de EU goed voor ons land is", zo riep hij op.

Wellink wees daarbij op berekeningen in zijn tijd bij De Nederlandsche Bank van de effecten van het vertrek van een land uit de EU. "Dat betekent een verlies van 20 tot 30 procent van het bbp in een jaar."

Griekenland

Hij complimenteerde Griekenland om de vooruitgang die het heeft geboekt. "De vooruitgang in het land is opmerkelijk. Het land had vorig jaar een klein overschot op de begroting."

"Ze hebben er alles gedaan om de situatie te veranderen. Hetzelfde geldt voor Portugal. Natuurlijk, er is in de komende jaren nog een hobbelige weg te gaan. Maar onderschat niet wat er nu in die landen al gebeurt."

Integratie

Wellink noemde het tot slot zijn 'hoogste prioriteit' om te werken aan een tijdspad waarin de voorstellen van Van Rompuy tot een verdere politieke integratie doorgang kunnen vinden.

"Er is veel weerstand tegen. Maar het is een visie die we nodig hebben. Europa is een politieke beslissing", aldus Wellink. Volgens hem is de tijd rijp om "te reflecteren op wat we nu van Europa willen en waarom."

Alles over de schuldencrisis